Welke verzekeringen heb je nodig als je een klein bedrijf begint in België?

Geplaatst op 07-02-2023

Categorie: Zakelijk

Als je een klein bedrijf begint in België, is het belangrijk om te weten welke verzekeringen je nodig hebt. Verzekeringen beschermen je bedrijf en je persoonlijke bezittingen in geval van onverwachte gebeurtenissen, zoals een ongeluk of een aansprakelijkheidsclaim. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verzekeringen die je nodig hebt als je een klein bedrijf start in België.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel verzekering voor beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid genoemd, is een verzekering die beschermt tegen aanspraken van klanten, medewerkers en andere derden. Als je bijvoorbeeld een product verkoopt dat niet werkt zoals het zou moeten, of als een medewerker letsel oploopt op de werkplek, dan kun je verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van deze aanspraken, waaronder juridische kosten en uitkeringen.

verzekeringen belgieBedrijfs- of Handelsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfs- of handelsaansprakelijkheidsverzekering is specifiek voor bedrijven die producten verkopen. Deze verzekering dekt de kosten van claims die ontstaan door beschadiging of verlies van producten tijdens transport of opslag. Het is belangrijk om deze verzekering te hebben, vooral als je producten verkoopt die gevoelig zijn voor beschadiging, zoals elektronische apparaten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandige heb je geen recht op werkloosheidsuitkering, dus het is belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten van het levensonderhoud als je door een ongeval of ziekte niet meer in staat bent om te werken. Het is verstandig om deze verzekering af te sluiten, omdat je anders persoonlijk verantwoordelijk bent voor je levensonderhoud.

Bedrijfs- of Handelsinventarverzekering

Een bedrijfs- of handelsinventarverzekering dekt de kosten van schade of verlies van je bedrijfsmiddelen, zoals computers, meubilair en voorraden. Dit soort verzekering is vooral belangrijk als je bedrijfsruimte huurt, omdat de verhuurder niet verantwoordelijk is voor schade aan je eigendommen. Het is ook verstandig om een bedrijfs- of handelsinventarverzekering af te sluiten als je waardevolle producten opslaat, zoals kostbare materialen of producten die gevoelig zijn voor beschadiging.

Inboedelverzekering

Als je bedrijf vanuit huis wordt uitgevoerd, is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten van schade of verlies van je persoonlijke bezittingen, zoals meubels en elektronische apparaten. Het is verstandig om deze verzekering af te sluiten, omdat de verhuurder niet verantwoordelijk is voor schade aan je bezittingen.